Společnost IMMO Leasing Development s.r.o. změnila 28. března 2024 název na Connecte DEVELOPMENT s.r.o.
Stalo se tak v návaznosti na změnu jména Skupiny IMMO Leasing, jejíž název je od jara 2024 Connecte GROUP.
Výsledkem je kvalitní bydlení

Investování do nemovitostí ochrání a zhodnotí úspory


Kdo čekal, že pandemie stlačí ceny bytů dolů, bude podle guvernéra ČNB zklamaný. „Větší naděje na zásadnější korekci cen není,“ řekl Jiří Rusnok. V příštím roce se naopak počítá s jejich zvyšováním. Na výhodnou investici do nemovitostí nezbývá už mnoho času.

Investice do nemovitostí je tradiční formou ochrany peněz, která obstála zkoušku časem. Fungovala v časech ekonomického rozkvětu a funguje i nyní v časech pandemie. Nemovitost vynáší hned dvěma způsoby – aktivně pronájmem a pasivně zvyšováním tržní hodnoty.

Ceny nemovitostí stále stoupají a následující rok se počítá s jejich dalším růstem. Podle Deloitte Develop Indexu vzrostly ceny nových bytů v Praze od roku 2014 do roku 2020 o 184 %. Hlavními důvody jsou dlouhé schvalovací procesy, které brzdí novou výstavbu, rostoucí ceny stavebních pozemků a nedostatek pracovních sil ze zahraničí, kvůli kterému rostou ceny stavebních prací.

Nemovitosti zdražují i kvůli nízkým sazbám hypotečních úvěrů a uvolnění limitů pro poskytování hypoték. Výše hypotéky může tedy být až 90 % kupní hodnoty nemovitosti (LTV), což dřív nebylo možné. Průměrné úrokové sazby posledních 10 měsíců stabilně klesaly, dle Hypoindexu je aktuální průměrná výše úrokové sazby 1,94 %. Sazby ale budou mít v následujících měsících tendenci stoupat, hlavně kvůli očekávané inflaci.

Pokud jste do nemovitostí neinvestovali dříve, je ideální čas. Podmínky pro získání hypotéky na koupi nemovitosti se můžou zhoršovat a ceny nemovitostí dále růst. Na výhodné financování nezbývá už tolik času

Nemovitost vynáší 2 až 5 % ročně

Vedle ochrany peněz před inflací nabízí nemovitosti investorovi aktivní výnos z pronájmu. Výnosy z pronájmu se u běžných rezidenčních nemovitostí pohybují mezi 2 % u větších bytů a 5 % u menších.

Fyzickou péči o nemovitost, jakožto správu pronájmů, lze svěřit do rukou profesionálních firem, takže se o běžnou agendu investor nemusí starat. Některé firmy nabízejí i vlastní garantované nájemné.

Krátkodobé pronajímání přes Airbnb není výdělečné jako v minulosti, peníze se však dají zhodnotit i stálými nájemci. Ideální na investici jsou malé byty (1+kk, 2+kk), které snadno pronajmete jak turistům, tak dlouhodobým nájemcům.

V budoucnu poslouží také jako startovací byty pro vaše děti. Důležitým faktorem je dobrá dopravní dostupnost do centra a občanská vybavenost v dané lokalitě (obchody, restaurace, školy).

Pro nákup investičního bytu za 3 miliony korun na hypotéku s LTV 90 % vám stačí 300 tisíc Kč úspor. Byt měsíčně vynáší 10 000 korun, což pokryje hypotéku a vaše nemovitost se každým rokem zhodnocuje

V Praze cena nemovitostí pořád roste, za poslední rok o 4,9%
Průměrná cena bytu v Praze je 8 350 000 korun. V hlavním městě se ale dají byty na investici sehnat i za přijatelnější cenu. Levnější byty nabízí např. developerský projekt v ulici Hejtmánkova v Praze 8 (www.bytyhejtmankova.cz). Průměrná cena jednoho bytu se pohybuje okolo 3 350 000 Kč, nejnižší cena startuje dokonce na 1 990 000 Kč. Byty jsou vhodné na pronájem i jako startovací bydlení. Po návratu turistů jsou praktické ke krátkodobému pronájmu. Byty jsou po kompletní rekonstrukci a nepotřebují tak další investice. Vzdálené jsou jen dvě zastávky tramvaje od metra Palmovka. Dle serveru Valuo letos průměrná cena za byt v okruhu jednoho kilometru od stanice Palmovka vzrostla oproti loňským cenám o 8,06 %.