Společnost IMMO Leasing Development s.r.o. změnila 28. března 2024 název na Connecte DEVELOPMENT s.r.o.
Stalo se tak v návaznosti na změnu jména Skupiny IMMO Leasing, jejíž název je od jara 2024 Connecte GROUP.
Výsledkem je kvalitní bydlení

S menším bytem dosáhnete v Praze na hypotéku snadněji


V Praze se staví málo. Poptávka po nových bytech převyšuje nabídku a ceny stále rostou. Průměrná cena za m2 dosahuje u malých bytů 113 300 Kč. Stále více lidí proto volí bydlení v nájmu. Existuje ale levnější a dlouhodobě výhodnější řešení. Koupě malého bytu.

70 % bytů prodaných v roce 2019 mělo dispozici 1+kk nebo 2+kk. A zmenšuje se i jejich výměra – podle developerské společnosti Central Group se v posledních třech letech zmenšilo průměrné 1+kk o 8 m² . Díky tomuto trendu dosáhnou na vlastní bydlení i lidé, kteří by na něj jinak neměli.

 

Proč do menšího?

Mezi hlavní výhody koupě malého bytu patří:

  • nižší pořizovací cena,
  • snadnější dosažení na hypotéku,
  • nižší provozní náklady,
  • jednodušší pronájem v případě stěhování do většího,
  • úspora času (menší prostor na úklid).

Většina bytů má chytře rozvržený prostor. „Například použitím nábytkové stěny prostor efektivně rozdělíte. Byt o velikosti 25 m² pak působí, jako by měl tři místnosti.", říká realitní makléř z firmy IMMO Leasing Development Vladimír Sušek. „Další možností jsou spací patra. Vytvoříte díky nim oddělené místo pro odpočinek a ušetříte několik drahocenných metrů,“ dodává.

Malé byty budou v příštích letech stále běžnější. Cena nemovitostí roste a čím dál více lidí bydlí v nájmu. Ten je ale dlouhodobě nevýhodný.  Menší byt na hypotéku je rozumná cesta, jak dosáhnout na vlastní bydlení. Život ve vlastním vás vyjde levněji než v nájmu a hodnota vaší investice poroste.

 

Porovnání v číslech

Chcete si koupit byt 1+kk o výměře 30 m² za 2 900 000 Kč. S 90 % hypotékou s roční úrokovou sazbou 2,39 % budete po dobu 30 let s 5letou fixací splácet 10 164 Kč měsíčně.

Průměrné měsíční nájemné za tento byt se pohybuje kolem 12 000 Kč. Měsíčně ušetříte skoro 2 000 Kč a bydlíte ve svém. Při průměrném nárůstu ceny nemovitostí v Praze o 5 % ročně se vám vaše investice navíc zhodnocuje.

 

Jak hypotéku získat?

  1. Jako první si ověřte, že splňujete všechny podmínky. Věk, prokazatelný příjem, bezproblémový záznam v registru dlužníků, minimální závazky a vlastnictví zástavy. Banka po vás bude požadovat potvrzení o výši příjmů u zaměstnanců nebo daňová přiznání u OSVČ.
  2. Oslovte více bank a zhodnoťte jejich nabídky. Každá banka nabízí jinou úrokovou sazbu a podmínky, proto se nezastavte hned u té první.
  3. Banky poskytují půjčku maximálně do 90 % hodnoty zástavy. Ručit můžete nemovitostí, kterou si z hypotéky kupujete, nebo jinou, kterou už vlastníte. Pokud vám hodnota jedné nemovitosti nestačí, do zástavy jich lze dát i více.

 

Příklad

Chcete si koupit byt za 3 000 000 Kč.

Z vlastního musíte mít naspořeno 10 % z částky - 300 000 Kč. Banka vám půjčí zbylých 2 700 000 Kč. Jako zástavu použijete nový byt.

Čistou měsíční mzdu máte 29 000 Kč (dle mediánu mezd 2020). Splátky nesmí přesáhnout  50 % čistého měsíčního příjmu, proto můžete splácet maximálně 14 500 Kč.

S úrokem 2,39 % budete celkovou částku (i s poplatky) 3 400 000 Kč s maximální možnou splátkou splácet minimálně 20 let. Běžným postupem je však úvazek na 30 let se splátkou okolo 10 000 Kč.